PROMOCIJA ČASOPISA SLOVENIKA

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na promociju časopisa Slovenika : časopis za kulturu, nauku i obrazovanje, u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nacionalnog saveta slovenačke manjine u Srbiji, u sredu 27. marta 2019. u 18 sati u prostorijama Nacionalnog saveta slovenačke manjine, Terazije 3/IX.

O tematu Umetnička preplitanja u srpsko-slovenačkom kulturnom prostoru govore:

prof. dr Vesna Polovina

dr Lada Stevanović

prof. dr Anica Sabo

Biljana Milenković – Vuković.

Promocija časopisa Slovenika-1.jpg

ČLANICA NAŠEGA DRUŠTVA JE V SVOJI ŠOLI PREDSTAVILA ANTONIJO JAVORNIK

Beograjska osnovna šola Jovan Sterija Popović je že vrsto let pobratena z osnovno šolo Metlika iz Metlike. Vsako leto šoli ohranjata stike z gostovanji učencev in z udeležbo na športnih in kulturnih prireditvah ob dnevnih šol.

Letošnjega oktobra je beograjska šola praznovala svoj dan s prireditvjo, na kateri so imele imeniten nastop tudi členice šolskega pevskega zbora iz metliške osnovne šole.

Domačini so pripravili pestro predstavo, posvečeno obletnicam pomembnih zgodovinskih in družbenih dogodkov. Najpomembnejša med njimi je stota obletnica konca prve svetovne vojne.

V dramskem recitalu je 6 učenk prestavilo 6 junakinj srbske vojske, med katerimi je bila tudi Antonija Javornik iz Maribora, prostovoljka, vojakinja in bolničarka.

To srbsko heroino slovenskega rodu je uprizorila članica našega društva Dunja Skupek. Pogledate jo lahko na posnetku iz prireditve.

Dunja, čestitamo ti za lep nastop.

Ljubo Skupek

DARILA

Otroci dopolnilnega pouka v Društvu Slovencev Sava so se to soboto razveselili daril iz Slovenije. Darila, ki so bila otrokom namenjena že za novoletne praznike, je za njih pripravilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Predsednica društva, Branka Bukovec je o nameri obvestila učiteljici pouka in društva. Ti pa so gesto obdaritve hvaležno sprejeli. Čeprav z zamudo, so se otroci razveselili polnih škatel različnih izdelkov.

Jana in Hana v pričakovanju daril

Jana in Hana v pričakovanju daril

Darila jim ne izročil Toma, tajnik naše skupnosti.

Teodora in njeno težko darilo.

Teodora in njeno težko darilo.

Mama Jelena je po obdaritvi svojih dveh otrok povedala:

»Pokloni su prelepi! Toliko stvari ... baš niste štedeli. Hvala puno još jednom i vama i svima koji su se toliko potrudili da obraduju našu decu.«

Neda

Neda

Vesela je bila tudi učiteljica.JPG

PROMOCIJA KNJIGE DR. TANJE TOMAZIN

V sredo, 20. marca 2019 smo v Beogradu, v prostorih Nacionalnega sveta slovenske manjšine in Društva Slovencev Sava, z velikim zanimanjem prisluhnili besedam dr. Tanje Tomazin, avtorice knjige Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu. Po navdihnjenih uvodnih besedah doc. dr. Gorana Korunovića z Oddelka za srbsko književnost in južnoslovanske književnosti Filološke fakultete Univerze v Beogradu, nas je dr. Tanja Tomazin, skozi pogovor s prof. dr. Majo Đukanović - obe z Lektorata za slovenistiko Filološke fakultete v Beogradu - popeljala skozi zadnji dve desetletji 20. stoletja v slovenskem in srbskem romanu. V svoji poglobljeni študiji dr. Tomazin obravnava postmodernizem v slovenskih in srbskih romanih v kontekstu političnozgodovinskega okvira, s poudarkom - kot v pohvalni recenziji piše prof. dr. Vanesa Matajc s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani - na »usodni« povezanosti romana in zgodovinskega trenutka, v katerem je roman nastajal v obeh književnostih.

Tomazin_promocija.jpg

Dr. Tanja Tomazin je s svojo zajetno monografijo Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu, v založbi Kulturnega centra Maribor, predstavila visoke znanstvene dosežke s področja literarne teorije ter postavila nove izzive za prihodnje raziskave. S svojim celotnim, izjemno posvečenim delovanjem v slovenski skupnosti v Srbiji, je dr. Tomazin v kratkem času ustvarila številne nove povezave, tako med srbsko in slovensko slovenistiko, kot med Srbijo in Slovenijo nasploh.

Tomazin_promocija2.JPG

Ob iskreni zahvali dr. Tanji Tomazin za vse, kar je do sedaj dosegla in ustvarila, v srbski slovenistični in slovenski skupnosti nestrpno čakamo njene nove dosežke, knjigo Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu pa toplo priporočamo v branje.

tomazin_tanja_predstavitev_knjige009.JPG

VABILO ZA DELEGATE SKUPŠČINE DRUŠTVA SAVA

Vljudno Vas vabimo na XVIII redno letno sejo Skupščine Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava, ki bo dne 3. aprila 2019 ob 18 uri na Terazijah 3/IX.

POZIV ZA DELEGATE SKUPŠTINE DRUŠTVA SAVA             

 

Pozivamo Vas na XVIII redovno godišnje zasedanje Skupštine Društva Slovenaca u Beogradu – Društva Sava, koje će se održati dana 3. aprila 2019. godine u ulici Terazije 3/IX sa početkom u 18 časova.


 

 

Predsednik skupščine

Dragomir Zupanc


DNEVNI RED ZAPISNIK SA 17. SKUPŠTINE SLOVENAČKI ZAPISNIK SA 17. SKUPŠTINE SRPSKI

Proslava Prešernovega dneva 2019


V sredo, 13. februarja 2019 smo zaznamovali Prešernov dan v prostorih Društva Sava. Najprej nas je z uvodno besedo pozdravil gospod Saša Verbič, predsednik Društva Sava. Za ta praznik je Društvo pripravilo otvoritev razstave fotografij „Planinci slovenskega Društva Sava po hribih Balkana“, našega člana Branka Zorka in nastop ženskega pevskega zbora Pojoča družba.


upload.jpg

Poleg tega, številčna publika, ki je prišla, je imela možnost da uživa tudi v nastopu naših gostov iz Ekumenskega moškega pevskega zbora. Ob zaključku večera je številčna publika imela priložnost, da si ogleda razstavo, ki je že drugi projekt v Društvu našega Branka z idejo, da nam takrat prikaže zelene gore Srbije, Grčije, Črne gore in Romunije in uživa v pogostitvi ob otvoritvi razstave in izidu nove številke Biltena Društva Sava.

 

upload.jpg
upload.jpg

KINO SAVA

Predstavljanje novije produkcije dokumentarnih filmova iz Slovenije nastavljamo prikazivanjem ostvarenja JEKLENE PTICE NAD IDRIJO  u Kino Savi, sreda, 20.02.19, u 18.00.

Film u produkciji RTVSLO 2018, režirao Dušan Moravec.

MV5BMjEwOGFhNzgtMzliNS00ZWEwLTllYjctYzRkMDFlZTAyMGNjXkEyXkFqcGdeQXVyODgyNzc3MjM@._V1_SX1414_CR0,0,1414,999_AL_.jpgV zadnjih mesecih 2. svetovne vojne je bilo na Idrijo izvršenih več letalskih napadov, porušen je bil dobršen del mesta, napadi pa so terjali tudi nekaj žrtev. Več deset let so ostali ti dogodki nepojasnjeni in zaviti v tančico skrivnosti: kdo natančno in čemu je napadal Idrijo?

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA MOJE DELO.COM U BEOGRADU

Beograd: 14. 2. 2019,  10 – 17 sati

Hotel Zira, Ruzveltova 35 11000 Beograd

ULAZ SLOBODAN

Najveći slovenački portal zapošljavanja MojeDelo.com organizuje sajmove zapošljavanja u Sloveniji i BiH, a ove godine se, po prvi put, seli u Beograd.

SajamzapSlovenci.png

Predstavljanjem više od 20 slovenačkih firmi kojimasu potrebni radnici različitih zanimanja i stepena kvalifikacije, 14. februara 2019, od 9 do 17 satiu Zira Centru, održaće se sajam zapošljavanja MojeDelo.com.

U ponudi će se naći poslovi za sledeća zanimanja:

 • stručnjaci u području elektronike,

 • injeciranja plastike i izrade alata i tehnologije održavanja,

 • IT stručnjaka,

 • konobara, šankera, kuvara,

 • recepcionera,

 • prodavaca,

 • poštara,

 • vozača,

 • bravara,

 • građevinskih radnika,

 • grafičara,

 • pekara i drugih.

Oni koji žele da rade u Sloveniji, na sajmu će biti u prilici da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave im se i predaju svoju radnu biografiju (CV). Na dodatnim štandovima, posetioci će moći da dobiju sve informacije o radnim dozvolama za Sloveniju.

Slovenački poslodavci najavljuju da bi ove bi godine mogli zaposliti oko 5 hiljada novih radnika. Prema najavama vladine kancelarije za makroekonomske analize (UMAR), slovenački BDP bi u 2019. godini trebalo da poraste za 3,7 posto.

Neka Sajam zapošljavanja MojeDelo.com bude prekretnica u vašoj karijeri. Ako ste nezaposleni ili ste nezadovoljni aktuelnim poslom i želite nešto da promenite u svojoj karijeri, veliki Sajam zapošljavanja u Beogradu je mesto na kojem treba da budete.

Nema izgovora. Ukoliko zaista želite nešto da promenite u svom životu, ne propustite ovaj sajam.

Namestite podsetnik, 14. februar može biti prekretnica u vašoj karijeri!

 

Više informacija o poslodavcima na: www.sajamzaposljavanja.com.

INFORMATIVNI DNEVI LJUBLJANA 14-16. FEBRUAR 2019

DS Kredarica Novi Sad organizira skupinski odhod v Ljubljano na Informativne dneve, kjer bodo na fakultetah in v študentskih domovih na voljo informacije o vpisu, študiju in namestitvi v študijskem letu 2019-20.

download.png

INFORMATIVNI DNEVI

UNIVERZA V LJUBLJANI-FAKULTETE

V petek in soboto, 15.2. in 16.2.2019 se v Ljubljani odvijajo informativni dnevi 2019. Ti potekajo v dopoldanskih in popoldanskih urah, na večini fakultet se bodo v petek odvijali ob 10. in ob 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Na fakultetah je najprej skupna predstavitev, nato pa sledi predstavitev po programih.

ŠTUDENTSKI DOMOVI LJUBLJANA

Tudi Študentski domovi imajo v istem terminu dneve odprtih vrat, kjer bodo na voljo informacije o razpisu, vrsti sob, cenah.  

VPIS V ŠTUDIJSKO LETO 2019-20

Vpis se začne februarja. Prijava poteka preko https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpisin je elektronska.

PRIZNAVANJE IZOBRAŽEVANJA, ŠTUDIJSKI PROGRAMI, ŠTIPENDIJE

Preberite si na spletu Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu o študiju, fakultetah, priznavanju izobraževanja in možnostih pridobitve štipendij za Slovence po svetu področje B pod rubrikami, ki si sledijo po spodaj navedenem vrstnem redu:

PROGRAM POTOVANJA

Četrtek, 14.2.2019

6.30 Odhod iz Novega Sada (lokomotiva ŽP) preko Beograda (8.45 parkirišče Sava centra) in prihod v Ljubljano v popoldanskih urah. Namestitev v dijaškem domu. Ogled gledališke predstave.

Petek, 15.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00 odhod na Informativni dan na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana, popoldne odhod na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana.

Sobota 16.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00-14 odhod na Informativne dneve na fakultete ali v ŠD Ljubljana, 15.00 odhod proti Novemu Sadu.

KORISTNI NASLOVI:

HOSTEL DIC, Poljanska cesta 26,

CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10

UNIVERZA Ljubljana, Kongresni trg 12

 

PRIJAVNICA

Ime in priimek....................................................................................................

Datum rojstva...........................................JMBG.................................................

Številka potnega lista....................................Telefon................................

Fakulteta...............................................Član Društva:..................................................

 

Vsi, ki so napolnili 18 let lahko potujejo sami, ostali v spremstvu vsaj enega starša ali skrbnika. Zdravstveno zavarovanje ni obvezno, ampak je priporočljivo

Doplačilo za člane slovenskih društev je 45Eur, ostali 90Eur

V doplačilo je vključen prevoz NS-BG-LJ-NS-BG, vstopnice na gledališko predstavo in 2 nočitvi z zajtrkom.

Nočitev bo v hostelu DIC, ki ima večposteljne sobe (4, 5, 7 in 12 postelj) in se nahaja v centru Ljubljane

Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na elektronski naslov pisarna@kredarica.org

Prijave zbiramo do  11. februarja 2019.

SLOVENIKA 4

Z velikim veseljem vas obveščamo, da je izšla že 4. številka "Slovenike: časopisa za kulturo, znanost in izboraževanje" v založništvu Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine!

Pod tematskim naslovom "Umetniška prepletanja na srbsko-slovenskem kulturnem področju" so svoja zapažanja in ugotovitve predstavili mnogi slovenski in srbski akademiki, umetniki in znanstveniki.

Časopis je dostopen na naslednji povezavi: http://slovenci.rs/wp-content/uploads/2019/01/Slovenika_IV.pdf

Prisrčno vabljeni k branju!


VABILO

Vabimo Vas k božični sv. Maši za Slovence, ki bo na dan sv. Štefana, 26. decembra 2018 ob 18h v kapeli na Višegradski 23.  Skupaj se bomo veselili rojstva našega Odrešenika Jezusa Kristusa in z molitvijo za domovino proslavili dan samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije. Prisrčno vabljeni !

Pri maši bo  pel zbor “pojoča družba”.

Lojze Letonja CM duhovnik za Slovence v Srbiji

 

 

Srdačno Vas pozivamo na božičnu sv. Misu za Slovence na slovenačkom jeziku, na praznik sv. Stjepana, koji je također dan samostalnosti i jedinstva RS, 26. decembra 2018. u 18h

u kapelu Tabor, Višegradska 23.

Pevaćemo poznate božićne pesme, sa horom “pojoča družba”.

Srdačno pozvani svi Slovenci i njihovi prijatelji!

Lojze Letonja CM duhovnik za Slovence v Srbiji

MIKLAVŽEVANJE

KUKAM SKOZI OKENCE, ALI MIKLAVŽ K NAM ŽE GRE.

SE KAPICA NJEGOVA K NAM PREMIKA?

NE, TO JE VRH CERKVENEGA ZVONIKA.

NJEGOV NAHRBTNIK JE ZDAJ TO?

NE, TO PRED HIŠO JE DREVO.

V DOGO BRADO JE VES BEL?

NE, TO JE STORŽ  POLEDENEL.

ŠKORNJI SO NJEGOVI, BRŽ POVEJTE?

NE, SOSEDOVI SO, KAR POGLEJTE.

TAM NEKDO POMAHA MI.

OJ, MIKLAVŽ, SAJ TO SI TI!

 
nastopajoči.jpg
 

V nedeljo, 16. 12. nas je v Društvu Slovencev v Beogradu obiskal sveti Miklavž. Otroci so ga nestrpno čakali, saj so zanj in za starše pripravili nastop. Da so bili pridni, je Miklavž vedel, to pa so potrdili tudi starši in učiteljica. Miklavž je z angelovo pomočjo otroke obdaril s sladkarijami in knjigo. Po nastopu pa smo se pogostili še z že tradicionalno pripravljenimi Nušinimi ptički.

 
Miklavž.jpg
 

PREDAVANJE DR MARKA SIMONOVIĆA IZ UNIVERZE V NOVI GORICI

Dr Marko Simonović, ki je januarja letos z Nizozemske prestopil na Univerzo v Novi Gorici, je svoje predavanje začel s kratkim pregledom jezikovnih značilnosti svojega novega okolja. Spregovoril je o zvenečem soglasniku, ki ustreza knjižnemu glasu g, o naklonskem podvajanju (v Meni mi je to všeč) ter o razširjanju šumevskosti na glas s (npr. v besedah slišati in smešno, ki se izgovarjajo kot šlišati in šmešno). Predstavil je tudi večjezičnost Nove Gorice in sosednje italijanske Gorice, v katerih vsakodnevno sliši slovenščino, italijanščino, angleščino, furlanščino, albanščino in tudi jezik našega beograjskega vsakdana.

Predavanje je nadaljeval s predstavitvijo prednosti znanja obeh naših jezikov. Obravnaval je kako več kako jezikovnih tako nejezikovnih resničnosti, ki jih zaradi naše dvojezičnosti lahko zagledamo z različnih zornih kotov. Prva je bila že omenjeni jezik našega beograjskega vsakdana, ki iz slovenske perspektive pogosto ni razločljiv od jezikov, ki jim danes uradno pravimo hrvaščina, bosanščina i črnogorščina. V Sloveniji ta skupni jezik poleg že znanih izraža tudi skupno identiteto priseljencev iz “južnih republik”. Simonović je govoril tudi o projektu Deklaracije o skupnem jeziku, v katerega je bil tudi sam vključen in o (žal skromnih) dosežkih Deklaracije. Družbena resničnost, ki ji je posvetil največ pozornosti je bil koncept zamejstva (kulturnega in jezikovnega sveta slovenskih staroselcev v Italiji in Avstriji), ki je zelo prisoten v Sloveniji in nima ustreznice v tukajšnjem kontekstu. Nekje na meji med jezikovnim in družbenim je pa koncept zbornega jezika, “stroge” različice knjižnega jezika, ki se v Sloveniji ne uporablja v dvosmerni komunikaciji. Zanimivo diskusijo je sprožila opazka iz občinstva, da so vsa učna gradiva za slovenščino kot tuji jezik prav v zborni slovenščini ter da je slovenščina v kateri je Simonović predstavljal zelo daleč od zbornega in mogoče celo knjižnopogovornega jezika.

DSC02113.JPG

Na koncu je Simonović predstavil možnosti študijev na Univerzi v Novi Gorici. Slišali smo o majhni, mladi in ambiciozni univerzi, z idealnim razmerjem med številom profesorjev in študentov (1:3), zadostnimi nastanitvenimi kapacitetami in brez šolnin za državljane bivših jugoslovanskih republik za veliko večino programov. Simonović je izpostavil tudi visoko stopnjo zaposljivosti diplomantov in možnosti izmenjav in praks v tujini (do 12 mesecev). Na koncu je Simonović odgovarjal na vprašanja številnih zainteresirancev.