UVOD

 Po četvrti put Društvo Sava, zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom, Filmskim centrom Slovenije i Kancelarijom za Slovence preko granice i u svetu Republike Slovenije, organizuje susrete srpskih i slovenačkih filmskih pregalaca. Prikazujući filmove iz novije slovenačke produkcije, srpskom gledalištu se otvaraju pogledi ka temama i motivima prepoznatljivim u obe naše bivše jugoslovenske republike.

Ovogodišnja revija slovenačkih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci počinje obeležavanjem 100-godišnjice od smrti velikana slovenačke pismenosti i književnosti, Ivana Cankara. Dokumentarno igrani film Cankar, autora Amira Muratovića, otvara Dan slovenačkog filma 11.decembra, istog dana kada se film premijerno prikazuje i na RTV Slovenija. Cankar daje jedan nov, savremeni pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika Moderne i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti  jedne i nastajanja nove države. 

Prvi dan DSF obeležiće i prikazivanje digitalizovane verzije prvog slovenačkog igranog filma, Na svojoj zemlji, snimljenog 1948. u režiji Franca Štiglica. Svedok vremena, snimatelj Ivo Belec, biće predstavljen kroz prigodnu Izložbu o njegovom doprinosu slovenačkoj kinematografiji.

Program je obuhvatio većinu žanrovskih i tematskih opredeljenja prisutnih u slovenačkom filmu: od preispitivanja zatamnjene prošlosti u Rudaru Hane Slak, preko mladalačkog avanturizma u Pođi sa mnom Igora Šterka do bolnog suočavanja sa prolaznošću tokom Buđenja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u primerima para beskućnika u Koliko se voliš Nine Blažin i žena u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica u filmu Odrastanje S. Gačića i D. Menceja.

Po broju izabranih filmova, četvrta revija DSF je premašila sve dosadašnje manifestacije, stavljajući na program pet igranih, pet dugometražnih dokumentarnih i čak trinaest kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Zahvaljujući Filmskoj redakciji DKSG dobili smo još jedan prostor za prikazivanje i izabrali filmove zanimljive za studentsku populaciju. Povećao se i broj gradova koji prihvataju filmove DSF i prikazuju ih u svojim Kulturnim centrima. Pored Pančeva, Novog Sada i Niša, sada je sa nama i Vršac, a blizu da postane novi član DSF revije jeste i Kulturni centar Kovin.

Dragomir Zupanc

Umetnički direktor

Dani Slovenačkog Filma