KINO SAVA

Predstavljanje novije produkcije dokumentarnih filmova iz Slovenije nastavljamo prikazivanjem ostvarenja JEKLENE PTICE NAD IDRIJO  u Kino Savi, sreda, 20.02.19, u 18.00.

Film u produkciji RTVSLO 2018, režirao Dušan Moravec.

MV5BMjEwOGFhNzgtMzliNS00ZWEwLTllYjctYzRkMDFlZTAyMGNjXkEyXkFqcGdeQXVyODgyNzc3MjM@._V1_SX1414_CR0,0,1414,999_AL_.jpgV zadnjih mesecih 2. svetovne vojne je bilo na Idrijo izvršenih več letalskih napadov, porušen je bil dobršen del mesta, napadi pa so terjali tudi nekaj žrtev. Več deset let so ostali ti dogodki nepojasnjeni in zaviti v tančico skrivnosti: kdo natančno in čemu je napadal Idrijo?

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA MOJE DELO.COM U BEOGRADU

Beograd: 14. 2. 2019,  10 – 17 sati

Hotel Zira, Ruzveltova 35 11000 Beograd

ULAZ SLOBODAN

Najveći slovenački portal zapošljavanja MojeDelo.com organizuje sajmove zapošljavanja u Sloveniji i BiH, a ove godine se, po prvi put, seli u Beograd.

SajamzapSlovenci.png

Predstavljanjem više od 20 slovenačkih firmi kojimasu potrebni radnici različitih zanimanja i stepena kvalifikacije, 14. februara 2019, od 9 do 17 satiu Zira Centru, održaće se sajam zapošljavanja MojeDelo.com.

U ponudi će se naći poslovi za sledeća zanimanja:

 • stručnjaci u području elektronike,

 • injeciranja plastike i izrade alata i tehnologije održavanja,

 • IT stručnjaka,

 • konobara, šankera, kuvara,

 • recepcionera,

 • prodavaca,

 • poštara,

 • vozača,

 • bravara,

 • građevinskih radnika,

 • grafičara,

 • pekara i drugih.

Oni koji žele da rade u Sloveniji, na sajmu će biti u prilici da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave im se i predaju svoju radnu biografiju (CV). Na dodatnim štandovima, posetioci će moći da dobiju sve informacije o radnim dozvolama za Sloveniju.

Slovenački poslodavci najavljuju da bi ove bi godine mogli zaposliti oko 5 hiljada novih radnika. Prema najavama vladine kancelarije za makroekonomske analize (UMAR), slovenački BDP bi u 2019. godini trebalo da poraste za 3,7 posto.

Neka Sajam zapošljavanja MojeDelo.com bude prekretnica u vašoj karijeri. Ako ste nezaposleni ili ste nezadovoljni aktuelnim poslom i želite nešto da promenite u svojoj karijeri, veliki Sajam zapošljavanja u Beogradu je mesto na kojem treba da budete.

Nema izgovora. Ukoliko zaista želite nešto da promenite u svom životu, ne propustite ovaj sajam.

Namestite podsetnik, 14. februar može biti prekretnica u vašoj karijeri!

 

Više informacija o poslodavcima na: www.sajamzaposljavanja.com.

INFORMATIVNI DNEVI LJUBLJANA 14-16. FEBRUAR 2019

DS Kredarica Novi Sad organizira skupinski odhod v Ljubljano na Informativne dneve, kjer bodo na fakultetah in v študentskih domovih na voljo informacije o vpisu, študiju in namestitvi v študijskem letu 2019-20.

download.png

INFORMATIVNI DNEVI

UNIVERZA V LJUBLJANI-FAKULTETE

V petek in soboto, 15.2. in 16.2.2019 se v Ljubljani odvijajo informativni dnevi 2019. Ti potekajo v dopoldanskih in popoldanskih urah, na večini fakultet se bodo v petek odvijali ob 10. in ob 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Na fakultetah je najprej skupna predstavitev, nato pa sledi predstavitev po programih.

ŠTUDENTSKI DOMOVI LJUBLJANA

Tudi Študentski domovi imajo v istem terminu dneve odprtih vrat, kjer bodo na voljo informacije o razpisu, vrsti sob, cenah.  

VPIS V ŠTUDIJSKO LETO 2019-20

Vpis se začne februarja. Prijava poteka preko https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpisin je elektronska.

PRIZNAVANJE IZOBRAŽEVANJA, ŠTUDIJSKI PROGRAMI, ŠTIPENDIJE

Preberite si na spletu Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu o študiju, fakultetah, priznavanju izobraževanja in možnostih pridobitve štipendij za Slovence po svetu področje B pod rubrikami, ki si sledijo po spodaj navedenem vrstnem redu:

PROGRAM POTOVANJA

Četrtek, 14.2.2019

6.30 Odhod iz Novega Sada (lokomotiva ŽP) preko Beograda (8.45 parkirišče Sava centra) in prihod v Ljubljano v popoldanskih urah. Namestitev v dijaškem domu. Ogled gledališke predstave.

Petek, 15.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00 odhod na Informativni dan na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana, popoldne odhod na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana.

Sobota 16.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00-14 odhod na Informativne dneve na fakultete ali v ŠD Ljubljana, 15.00 odhod proti Novemu Sadu.

KORISTNI NASLOVI:

HOSTEL DIC, Poljanska cesta 26,

CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10

UNIVERZA Ljubljana, Kongresni trg 12

 

PRIJAVNICA

Ime in priimek....................................................................................................

Datum rojstva...........................................JMBG.................................................

Številka potnega lista....................................Telefon................................

Fakulteta...............................................Član Društva:..................................................

 

Vsi, ki so napolnili 18 let lahko potujejo sami, ostali v spremstvu vsaj enega starša ali skrbnika. Zdravstveno zavarovanje ni obvezno, ampak je priporočljivo

Doplačilo za člane slovenskih društev je 45Eur, ostali 90Eur

V doplačilo je vključen prevoz NS-BG-LJ-NS-BG, vstopnice na gledališko predstavo in 2 nočitvi z zajtrkom.

Nočitev bo v hostelu DIC, ki ima večposteljne sobe (4, 5, 7 in 12 postelj) in se nahaja v centru Ljubljane

Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na elektronski naslov pisarna@kredarica.org

Prijave zbiramo do  11. februarja 2019.

SLOVENIKA 4

Z velikim veseljem vas obveščamo, da je izšla že 4. številka "Slovenike: časopisa za kulturo, znanost in izboraževanje" v založništvu Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine!

Pod tematskim naslovom "Umetniška prepletanja na srbsko-slovenskem kulturnem področju" so svoja zapažanja in ugotovitve predstavili mnogi slovenski in srbski akademiki, umetniki in znanstveniki.

Časopis je dostopen na naslednji povezavi: http://slovenci.rs/wp-content/uploads/2019/01/Slovenika_IV.pdf

Prisrčno vabljeni k branju!


VABILO

Vabimo Vas k božični sv. Maši za Slovence, ki bo na dan sv. Štefana, 26. decembra 2018 ob 18h v kapeli na Višegradski 23.  Skupaj se bomo veselili rojstva našega Odrešenika Jezusa Kristusa in z molitvijo za domovino proslavili dan samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije. Prisrčno vabljeni !

Pri maši bo  pel zbor “pojoča družba”.

Lojze Letonja CM duhovnik za Slovence v Srbiji

 

 

Srdačno Vas pozivamo na božičnu sv. Misu za Slovence na slovenačkom jeziku, na praznik sv. Stjepana, koji je također dan samostalnosti i jedinstva RS, 26. decembra 2018. u 18h

u kapelu Tabor, Višegradska 23.

Pevaćemo poznate božićne pesme, sa horom “pojoča družba”.

Srdačno pozvani svi Slovenci i njihovi prijatelji!

Lojze Letonja CM duhovnik za Slovence v Srbiji

MIKLAVŽEVANJE

KUKAM SKOZI OKENCE, ALI MIKLAVŽ K NAM ŽE GRE.

SE KAPICA NJEGOVA K NAM PREMIKA?

NE, TO JE VRH CERKVENEGA ZVONIKA.

NJEGOV NAHRBTNIK JE ZDAJ TO?

NE, TO PRED HIŠO JE DREVO.

V DOGO BRADO JE VES BEL?

NE, TO JE STORŽ  POLEDENEL.

ŠKORNJI SO NJEGOVI, BRŽ POVEJTE?

NE, SOSEDOVI SO, KAR POGLEJTE.

TAM NEKDO POMAHA MI.

OJ, MIKLAVŽ, SAJ TO SI TI!

 
nastopajoči.jpg
 

V nedeljo, 16. 12. nas je v Društvu Slovencev v Beogradu obiskal sveti Miklavž. Otroci so ga nestrpno čakali, saj so zanj in za starše pripravili nastop. Da so bili pridni, je Miklavž vedel, to pa so potrdili tudi starši in učiteljica. Miklavž je z angelovo pomočjo otroke obdaril s sladkarijami in knjigo. Po nastopu pa smo se pogostili še z že tradicionalno pripravljenimi Nušinimi ptički.

 
Miklavž.jpg
 

PREDAVANJE DR MARKA SIMONOVIĆA IZ UNIVERZE V NOVI GORICI

Dr Marko Simonović, ki je januarja letos z Nizozemske prestopil na Univerzo v Novi Gorici, je svoje predavanje začel s kratkim pregledom jezikovnih značilnosti svojega novega okolja. Spregovoril je o zvenečem soglasniku, ki ustreza knjižnemu glasu g, o naklonskem podvajanju (v Meni mi je to všeč) ter o razširjanju šumevskosti na glas s (npr. v besedah slišati in smešno, ki se izgovarjajo kot šlišati in šmešno). Predstavil je tudi večjezičnost Nove Gorice in sosednje italijanske Gorice, v katerih vsakodnevno sliši slovenščino, italijanščino, angleščino, furlanščino, albanščino in tudi jezik našega beograjskega vsakdana.

Predavanje je nadaljeval s predstavitvijo prednosti znanja obeh naših jezikov. Obravnaval je kako več kako jezikovnih tako nejezikovnih resničnosti, ki jih zaradi naše dvojezičnosti lahko zagledamo z različnih zornih kotov. Prva je bila že omenjeni jezik našega beograjskega vsakdana, ki iz slovenske perspektive pogosto ni razločljiv od jezikov, ki jim danes uradno pravimo hrvaščina, bosanščina i črnogorščina. V Sloveniji ta skupni jezik poleg že znanih izraža tudi skupno identiteto priseljencev iz “južnih republik”. Simonović je govoril tudi o projektu Deklaracije o skupnem jeziku, v katerega je bil tudi sam vključen in o (žal skromnih) dosežkih Deklaracije. Družbena resničnost, ki ji je posvetil največ pozornosti je bil koncept zamejstva (kulturnega in jezikovnega sveta slovenskih staroselcev v Italiji in Avstriji), ki je zelo prisoten v Sloveniji in nima ustreznice v tukajšnjem kontekstu. Nekje na meji med jezikovnim in družbenim je pa koncept zbornega jezika, “stroge” različice knjižnega jezika, ki se v Sloveniji ne uporablja v dvosmerni komunikaciji. Zanimivo diskusijo je sprožila opazka iz občinstva, da so vsa učna gradiva za slovenščino kot tuji jezik prav v zborni slovenščini ter da je slovenščina v kateri je Simonović predstavljal zelo daleč od zbornega in mogoče celo knjižnopogovornega jezika.

DSC02113.JPG

Na koncu je Simonović predstavil možnosti študijev na Univerzi v Novi Gorici. Slišali smo o majhni, mladi in ambiciozni univerzi, z idealnim razmerjem med številom profesorjev in študentov (1:3), zadostnimi nastanitvenimi kapacitetami in brez šolnin za državljane bivših jugoslovanskih republik za veliko večino programov. Simonović je izpostavil tudi visoko stopnjo zaposljivosti diplomantov in možnosti izmenjav in praks v tujini (do 12 mesecev). Na koncu je Simonović odgovarjal na vprašanja številnih zainteresirancev.

USPEŠNO ZAKLJUČENA ŠTUDENSTKA KONFERENCA

Na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu je uspešno zaključena študentska konferenca „Cankar i(n) mi“, ki je organizirana v okviru Svetovnih dnevov Ivana Cankarja – projekta Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik s Filozofske fakultete v Ljubljani, s podporo Društva Slovencev Sava iz Beograda, Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji in Veleposlaništva R. Slovenije.

Nekaj utrinkov s konference:

 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174581307?jwsource=cl

 

https://drive.google.com/folderview?id=1vktc1CGpaS1LLfHoObR9vUo8LKgiTXZT

DNEVI KULTURNE TRADICIJE

V Društvu je ponovno dišalo po prazničnem pecivu. Kako peče nova pečica, smo preizkusili v soboto, 8. 12. in v okviru projekta Dnevi kulturne tradicije izvedli delavnico za otroke v peki slastnega peciva: ptičkov, parkeljnov in flancatov. Pripravile in izvedle so jo gospa Nuša, Marija, Svetlana, Ikonija, Tatjana in pomočnik Aleksandar. Zadovoljstvo otrok poglejte na fotografijah. Česar ne vidite, smo pojedli.

Da je bilo vzdušje res praznično, so poskrbeli otroci, ki so okrasili novoletno smrečico.

PREDAVANJE DR MARKA SIMONOVIĆA IZ UNIVERZE V NOVI GORICI

Prijazno vabljeni na predavanje dr Marka Simonovića iz Univerze v Novi Gorici, ki bo četrtek, 13. 12. ob 18.30, v prostorih Društva Sava, z naslovom Zakaj je dobro znati oba naša jezika. Predavatelj bo predstavil svoje razmišljanje o tem, zakaj sta jezika relevantna drug za drugega in predstavil možnosti študija na Univerzi v Novi Gorici.

KONFERENCA »CANKAR I(N) MI«

 

Lektorat za slovenski jezik vas prijazno vabi na otvoritev Mednarodne študentske konference »Cankar i(n) mi«, v soboto 8. decembra 2018 ob 10. uri, v učilnici 35 v prvem nadstropju Filološke fakultete v Beogradu, Studentski trg 3.

Филолошки факултет(2).png

Konference se udeležuje 30 študentov iz petih držav, predstavili pa bodo svoje poglede na Cankarjevo ustvarjanje.

 

V imenu Lektorata,

Maja Đukanović

Cankar_i(n)_mi-program-1.jpg
Cankar_i(n)_mi-program-2.jpg
Cankar_i(n)_mi-program-3.jpg
 

OBELEŽITEV CANKARJEVEGA LETA V DRUŠTVU SAVA

11. decembra 2018 bo minilo 100 let od mnogo prezgodnje smrti pisatelja, esejista in politika Ivana Cankarja (roj. 10. 5. 1876). Cankar je že za svojega življenja, v desetletjih po smrti pa še v večji meri obveljal za osrednjo osebnost tako slovenske proze kot dramatike v prvi polovici prejšnjega stoletja, z nekaterimi svojimi spisi in nastopi pa je pomembno zaznamoval tudi politično dogajanje vse do osamosvojitve Slovenije in na svoj način ga še danes (http://www.mk.gov.si/si/cankarjevo_leto/).

Predstavitev predavatljice dr. Mateje Pezdirc Bartol.JPG

V sredo, 28. novembra 2018 smo se s predavanjem prof. dr. Mateje Pezdirc Bartol s Filozofske fakultete v Ljubljani pridružili številnim dogodkom, ki se v tem letu odvijajo pod imenom Cankarjevo leto, in tako počastili obletnico smrti priznanega pisatelja.

predstavitev teme.JPG

Častna predavateljica je naslovila svoje predavanje s Cankarjevimi besedami »Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi.« V svojem podajanju pisateljevih del je podrobneje spregovorila o univerzalnosti in aktualnosti Cankarjeve dramatike. Vsebinsko, stilno, oblikovno, aktualno … je prikazala vseh sedem dramskih besedil ter jih podkrepila z zanimivimi fotografijami iz uprizoritev nekaterih od njih. Poslušalstvo je pritegnila z zanimivimi in provokativnimi vprašanji ter odlomki iz dramskih del. Naše druženje s Cankarjem je obogatila s slikovito retoriko, analizo ter aktualizacijo besedil in nam tako na prijetno vznemirljiv način predstavila del obsežnega opusa našega največjega literata.

predstavitev antologije.JPG

V sklopu obeležitve Svetovnih dnevov Ivana Cankarja je pod pokroviteljstvom Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani nastala obsežna Antologija literarture Ivana Cankarja s prevodi v 21 jezikov (2018). Odlomki Cankarjevih del, prevedeni v srbščino, so delo študentov Filološke fakultete v Beogradu, ki se slovenščine učijo pri prof. dr. Maji Đukanović in lektoricama mag. Lauri Fekonja Fonten in dr. Tanji Tomazin. Izbor odlomkov dramskih del je bilo delo dr. prof. Mateje Pezdirc Bartol, ki je v zadnjem delu predavanja predstavila idejo za nastanek Antologije.

predavateljica v elementu.JPG

Na koncu predavanja je rada odgovorila na vprašanja iz občinstva in se neformalno družila z obiskovalci, člani naše skupnosti, med katerimi je predavanju z zanimanjem sledila tudi vnukinja Cankarjeve sestre, gospa Vesna Poč Savič. Gospa Vesna je naši skupnosti podarila Cankarjeva zbrana dela, ki so namenjena branju in si jih lahko sposodite v društveni knjižnici.

zadovoljno občinstvo.JPG

VOLITVE V NACIONALNI SVET SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE 2018

Volitve v Nacionalni svet slovenske narodne manjšine so zelo pomemben dogodek za Slovence v Srbiji, ker se z njim odloča o novem svetu, ki bo naslednja štiri leta zastopal interese Slovencev na tem območju. Nacionalni svet slovenske narodne manjšine je najvišje predstavniško telo Slovencev v Republiki Srbiji, ki zastopa interese slovenske manjšine in predstavlja slovensko narodno manjšino na področju izobraževanja, kulture, obveščanja in uradne rabe jezika, sodeluje v procesih odločanja in sodeluje z ustreznimi ustanovami z vsakega posameznega področja. Nacionalni svet slovenske narodne manjšine je partner in svetovalno telo državne oblasti, njegovi predstavniki pa sodelujejo pri odločanju o vprašanjih, ki so pomembna za uveljavljanje pravic in posebnosti slovenske narodne manjšine.

1.JPG

To leto so volitve za člane nacionalnih svetov narodnih manjšin potekale 4. novembra 2018. Slovenci smo glasovali za eno volilno listo „Slovenci zajedno - Slovenci skupaj“, ki jo je predložilo Društvo Sava. Nosilec liste je aktualni predsednik Nacionalnega sveta in Društva Sava gospod Saša Verbič. Ostali kandidati za člane Nacionalnega sveta so bili: Anica Sabo, Aurena Dinić, Biljana Milenković – Vuković, Dino Dolničar, Dragomir Zupanc, Đorđe Veselinov, Elza Ajduković, Ivica Gruden, Jadranka Bugarinov, Josip Veber, Maja Đukanović, Marija Vauda Pilipović, Milena Spremo in Saša Radić. Končni rezultati volitev, na katerih so Slovenci v Srbiji podprli listo „Slovenci zajedno - Slovenci skupaj“, so bili objavljeni 8. novembra 2018 .

2.JPG

Nacionalni Svet slovenske narodne manjšine glede na število pripadnikov slovenske narodne manjšine ob zadnjem popisu šteje 15 članov. Konstitutivna seja novega sklica Nacionalnega sveta je potekala 24. 11. 2018. Na njej so bili podeljeni štiriletni mandati izvoljenim članom Nacionalnega sveta. Po zaključku konstitutivne seje je Nacionalni svet nadaljeval s prvo redno sejo novega sklica. Dnevni red je predstavljala 1 ključna točka, in sicer volitve predsednika Nacionalnega sveta, mandat 2018-2022. Tajne volitve je izvedla volilna komisija, ki so jo sestavljali Elza Ajduković, predsednica, in Josip Veber ter Dino Dolničar, člana.

3.JPGPredlagan je bil en kandidat, Saša Verbič, ki je po rezultatih glasovanja: 15 glasov »za« / 0 glasov »proti« postal ponovno izvoljeni predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Republiki Srbiji.


4.JPG

Ob tej priložnosti iskreno čestitamo predsedniku Verbiču in članom slovenskega Nacionalnega sveta ter jim želimo veliko uspehov skozi vsa 4 leta.

novi saziv.JPG