ČUTIM SLOVENIJO

V sredo, 17. 4. smo imeli v prostorih društva čast in veselje spoznati ter prisluhniti gostu iz Slovenije. Obiskal nas je priznani slovenski kantavtor iz Brežic, Peter Dirnbek. Navdušil nas je s svojimi melodijami in glasom. Njegove besede so bile tople ob izpovedi ljubezni in rezke ob opozarjanju o neenakosti in potlačenem človekovem dostojanstvu.

Koncert 5.jpg

Z izjemno senzibilno pozornostjo do poslušalcev je našel ravno prave besede za vsakega od njih. Peter, človek velikega srca, fant s kitaro, se nam je odprl s pripovedjo o svoji življenski poti. To je bila iskrena in neolepšana pripoved polna duhovitosti in duha. Take ljudi danes srečamo le redko. Hvala ti Peter. Pridi še kdaj!

 

Sonja Dinić Medurić

Koncert 4.jpg

OBAVEŠTENJE

OBAVEŠTENJE :

SAVA LOGO.png

  DRUŠTVO SLOVENCEV V BEOGRADU - DRUŠTVO “SAVA”

Za svoje članove organizuje izlet :

NA PLANINU KOSMAJ  --Kosmajsku svetu goru u subotu  11.MAJA 2019.

Planina Kosmaj nalazi se južno od Beograda, najniža je planina u Šumadiji posle Avale, omiljeno je izletište beograđana. ŠUMSKE doline Kosmaja vekovima kriju tajne Svete gore despota Stefana Lazarevića, koji je na pitomoj šumadijskoj planini stvorio poslednje utočište za pravoslavne monahe, učene ljude i umetnike koji su prevaljivali hiljade kilometara sklanjajući se od osmanske najezde.

 Tu su manastiri Kastaljan i Pavlovac, koje on koristi kao letnje rezidencije, u manastiru Tresije je veliki prepisivački centar, kao i u manastirima u Velikoj Ivanči, Babama, Stojniku kosmajskom... Njih despot podiže na Kosmaju, gde je često odlazio u lov, ali i vodio državničke poslove u konacima Kastaljana i Pavlovca.

Na našem izletu  mi ćemo posetiti manastir Tresije, manastir Pavlovac i ruševine manastira Kasteljan .

 

 PLAN IZLETA:

07:30, Polazak  iznajmljenim autobusom , sa parkinga opštine Novi Beograd.                 

08:30. Stižemo do  manastira Tresije. Obilazak manastira , upoznavanje sa istorijatom  i eventualno kraće prisustvo jutajnjoj litugiji. Po izlasku iz manastira ,( oni koji hoće da pešače) preobuvanja i pakovanja, krećemo na uspon do platoa, gde ćemo se sresti sa grupom iz autobusa i zajedno idemo  do spomenika  iz NOB-a.

Oko 12:00 dolazimo do manastira  Pavlovac gde ćemo praviti pauzu. Razgledanje i upoznavanje sa istorijom manastira.

13:00 izlazimo na put, prelazimo obližnji obronak, i u silasku prolaskom preko njiva sa vinogradima ulazimo u šumu. Tu ćemo posle kraćeg vremena stići do ruševina manastira Kasteljan gde takođe pravimo pauzu.

16:00 Idemo uzbrdo i vraćamo se  na početnu tačku kod Manastira Tresije.

 U povratku ka  Beogradu , ukoliko se večina složi, svraćamo u restoran kod Tome i Nade.

19:30 dolazimo u Beograd.

DUŽINA STAZE  je oko  13 km. Ukupan uspon  ( ko ide celo vreme pešice) je oko 600 m. Staza je lagana za pešačenje.

 OPREMA:   Adekvatna obuća i odeća za pešačenje primerena godišnjem dobu , kao i rezerva za slučaj lošeg vremena.                                                                                                                                                      

HRANA:  iz ranca i u povratku u nekom od restorana.

DOKUMENTA: Članska kartica društva Sava ,sa plaćenom članarinom za 2019. godinu, lična karta i zdavstvena knjižica.

CENA izleta je 500,00 din. Broj mesta je ograničen (20).  Akontacija pri prijavi 500,00 din.  Prijave u kancelariji DS Sava,  Terazije 3/9, Beograd, informacije na tel  +381 (11) 334.08.75               

U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

 

VODIČ: Mirko Detiček, dugogodišnji član društva Sava , kao i dugogodišnji planinarski vodič PD Železničar iz Beograda , tel 062 11 61 728

VELIKONOČNA DELAVNICA

V počastitev prihajajočih praznikov, ki v deželo prinašajo pomlad, smo pri pouku slovenskega jezika in kulture pripravili VELIKONOČNO DELAVNICO.

DSC02179.JPG

Otroci so se preizkusili v barvanju jajčk in izdelavi raznih okraskov, s katerimi so okrasili društvene prostore.

DSC02180.JPG

Naredili so venčke in jih obesili po stenah. V lončke so nataknili veje in jih ovesili s pisanimi jajci in cvetjem.

DSC02182.JPG

Najlepše pobarvano jajce so odnesli svojim najdražjim. Delavnico je pripravila in vodila naša članica Tanja Baltić.

DSC02183.JPGPREVAJALSKA DELAVNICA

Mag. Jelena Budmirović, uveljavljena knjižna prevajalka, nam je v četrtek, 11. aprila, na izjemno zanimiv način predstavila svoj prevod romana Boštjanov let, Florjana Lipuša. Spodbudila nas je k iskanju številnih neznanih besed, vsi prisotni smo živahno sodelovali v razpravljanju, katera rešitev bi bila najboljša. Boštjanov let je izdala založba Fabrika knjiga, Prevajalske delavnice pa se je udeležila tudi glavna urednica, Aleksandra Bajazetov. Plakat je oblikovala Melita Vešner.

Prevajalska 1.jpg
Prevajalska 2.jpg

SVETA MISA NA USKRSNI PONEDELJAK

Sv. Maša na slovenskem jeziku bo na velikonočni ponedeljek 22. aprila 2018. ob 18:00 v kapeli Tabor, Višegradska 23. v Beogradu. Srečali se bomo na slavlju sv. Maše, ob tej veliki noči.

Prepevali bomo znane slovenske velikonočne pesmi.  

Prisrčno povabljeni Slovenci in njihovi prijatelji.

Prinesite velikonočna jedila, katera bomo blagoslovili in potem  si bomo izmenjali ta velikonočni „žegen“.

 

Želimo lepe velikonočne praznike - "Jezus je zares vstal!"

 

Duhovnik za Slovence v Srbiji  Lojze Letonja CMSv. misa na slovenačkom jeziku bit će na Uskrsni ponedjeljak, 22. aprila 2019. u 18:00 u kapeli Tabor, na Višegradskoj 23. v Beogradu.

Pevaćemo poznate uskrsne pjesme.

Srdačno pozvani svi Slovenci i njihovi prijatelji!

Donesite uskrsna jela za blagoslov, poslije sv. Mise, će slediti izmjena uskrsnog „blagoslova“ („žegna“).

Želimo svima lijepe uskrsne blagdane -  „Uskrsnu Isus doista!“

Svećenik za Slovence u Srbiji  Lojze Letonja CM

VSEM NAM JE BILO NAJLEPŠE V JUGOSLAVIJI, POGOVOR S SAŠO VERBIČEM, PREDSEDNIKOM NACIONALNEGA SVETA SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE V SRBIJI IN DRUŠTVA SLOVENCEV SAVA

VSEM NAM JE BILO NAJLEPŠE V JUGOSLAVIJI, pogovor s SAŠO VERBIČEM, predsednikom Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji in Društva Slovencev Sava.

Za časopis DELO se je pogovarjala: Milena Zupanič.

https://www.delo.si/novice/slovenija/vsem-nam-je-bilo-najlepse-v-jugoslaviji-166302.html

PROMOCIJA ČASOPISA SLOVENIKA V BEOGRADU

V Beogradu smo v prostorih Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji in Društva Slovencev Sava, v sredo, 27. marca 2019, v sodelovanju s Filološko fakulteto Univerze v Beogradu, predstavili četrto številko znanstvenega časopisa Slovenika. O Sloveniki so govorile prof. dr. Vesna Polovina s Filološke fakultete v Beogradu, prof. dr. Anica Sabo s Fakultete glasbene umetnosti v Beogradu ter dr. Lada Stevanović in Biljana Milenković Vuković iz Etnografskega inštituta Srbske akademije znanosti in umetnosti. Številni zainteresirani so z zanimanjem spremljali zanimive poglede na Sloveniko in njen uspešen razvoj.

Slovenika 4.JPG

Urednica temata naslednje, pete številke Slovenike, je dr. Tanja Tomazin, v imenu uredništva pa ste vabljeni k pošiljanju prispevkov.

Promocija 27.3.2019.JPG

Slovenika je dostopna na http://slovenci.rs/slovenika/.

Promocija Slovenike.JPG

PROMOCIJA ČASOPISA SLOVENIKA

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na promociju časopisa Slovenika : časopis za kulturu, nauku i obrazovanje, u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nacionalnog saveta slovenačke manjine u Srbiji, u sredu 27. marta 2019. u 18 sati u prostorijama Nacionalnog saveta slovenačke manjine, Terazije 3/IX.

O tematu Umetnička preplitanja u srpsko-slovenačkom kulturnom prostoru govore:

prof. dr Vesna Polovina

dr Lada Stevanović

prof. dr Anica Sabo

Biljana Milenković – Vuković.

Promocija časopisa Slovenika-1.jpg

ČLANICA NAŠEGA DRUŠTVA JE V SVOJI ŠOLI PREDSTAVILA ANTONIJO JAVORNIK

Beograjska osnovna šola Jovan Sterija Popović je že vrsto let pobratena z osnovno šolo Metlika iz Metlike. Vsako leto šoli ohranjata stike z gostovanji učencev in z udeležbo na športnih in kulturnih prireditvah ob dnevnih šol.

Letošnjega oktobra je beograjska šola praznovala svoj dan s prireditvjo, na kateri so imele imeniten nastop tudi členice šolskega pevskega zbora iz metliške osnovne šole.

Domačini so pripravili pestro predstavo, posvečeno obletnicam pomembnih zgodovinskih in družbenih dogodkov. Najpomembnejša med njimi je stota obletnica konca prve svetovne vojne.

V dramskem recitalu je 6 učenk prestavilo 6 junakinj srbske vojske, med katerimi je bila tudi Antonija Javornik iz Maribora, prostovoljka, vojakinja in bolničarka.

To srbsko heroino slovenskega rodu je uprizorila članica našega društva Dunja Skupek. Pogledate jo lahko na posnetku iz prireditve.

Dunja, čestitamo ti za lep nastop.

Ljubo Skupek

DARILA

Otroci dopolnilnega pouka v Društvu Slovencev Sava so se to soboto razveselili daril iz Slovenije. Darila, ki so bila otrokom namenjena že za novoletne praznike, je za njih pripravilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Predsednica društva, Branka Bukovec je o nameri obvestila učiteljici pouka in društva. Ti pa so gesto obdaritve hvaležno sprejeli. Čeprav z zamudo, so se otroci razveselili polnih škatel različnih izdelkov.

Jana in Hana v pričakovanju daril

Jana in Hana v pričakovanju daril

Darila jim ne izročil Toma, tajnik naše skupnosti.

Teodora in njeno težko darilo.

Teodora in njeno težko darilo.

Mama Jelena je po obdaritvi svojih dveh otrok povedala:

»Pokloni su prelepi! Toliko stvari ... baš niste štedeli. Hvala puno još jednom i vama i svima koji su se toliko potrudili da obraduju našu decu.«

Neda

Neda

Vesela je bila tudi učiteljica.JPG

PROMOCIJA KNJIGE DR. TANJE TOMAZIN

V sredo, 20. marca 2019 smo v Beogradu, v prostorih Nacionalnega sveta slovenske manjšine in Društva Slovencev Sava, z velikim zanimanjem prisluhnili besedam dr. Tanje Tomazin, avtorice knjige Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu. Po navdihnjenih uvodnih besedah doc. dr. Gorana Korunovića z Oddelka za srbsko književnost in južnoslovanske književnosti Filološke fakultete Univerze v Beogradu, nas je dr. Tanja Tomazin, skozi pogovor s prof. dr. Majo Đukanović - obe z Lektorata za slovenistiko Filološke fakultete v Beogradu - popeljala skozi zadnji dve desetletji 20. stoletja v slovenskem in srbskem romanu. V svoji poglobljeni študiji dr. Tomazin obravnava postmodernizem v slovenskih in srbskih romanih v kontekstu političnozgodovinskega okvira, s poudarkom - kot v pohvalni recenziji piše prof. dr. Vanesa Matajc s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani - na »usodni« povezanosti romana in zgodovinskega trenutka, v katerem je roman nastajal v obeh književnostih.

Tomazin_promocija.jpg

Dr. Tanja Tomazin je s svojo zajetno monografijo Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu, v založbi Kulturnega centra Maribor, predstavila visoke znanstvene dosežke s področja literarne teorije ter postavila nove izzive za prihodnje raziskave. S svojim celotnim, izjemno posvečenim delovanjem v slovenski skupnosti v Srbiji, je dr. Tomazin v kratkem času ustvarila številne nove povezave, tako med srbsko in slovensko slovenistiko, kot med Srbijo in Slovenijo nasploh.

Tomazin_promocija2.JPG

Ob iskreni zahvali dr. Tanji Tomazin za vse, kar je do sedaj dosegla in ustvarila, v srbski slovenistični in slovenski skupnosti nestrpno čakamo njene nove dosežke, knjigo Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu pa toplo priporočamo v branje.

tomazin_tanja_predstavitev_knjige009.JPG

VABILO ZA DELEGATE SKUPŠČINE DRUŠTVA SAVA

Vljudno Vas vabimo na XVIII redno letno sejo Skupščine Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava, ki bo dne 3. aprila 2019 ob 18 uri na Terazijah 3/IX.

POZIV ZA DELEGATE SKUPŠTINE DRUŠTVA SAVA             

 

Pozivamo Vas na XVIII redovno godišnje zasedanje Skupštine Društva Slovenaca u Beogradu – Društva Sava, koje će se održati dana 3. aprila 2019. godine u ulici Terazije 3/IX sa početkom u 18 časova.


 

 

Predsednik skupščine

Dragomir Zupanc


DNEVNI RED ZAPISNIK SA 17. SKUPŠTINE SLOVENAČKI ZAPISNIK SA 17. SKUPŠTINE SRPSKI

Proslava Prešernovega dneva 2019


V sredo, 13. februarja 2019 smo zaznamovali Prešernov dan v prostorih Društva Sava. Najprej nas je z uvodno besedo pozdravil gospod Saša Verbič, predsednik Društva Sava. Za ta praznik je Društvo pripravilo otvoritev razstave fotografij „Planinci slovenskega Društva Sava po hribih Balkana“, našega člana Branka Zorka in nastop ženskega pevskega zbora Pojoča družba.


upload.jpg

Poleg tega, številčna publika, ki je prišla, je imela možnost da uživa tudi v nastopu naših gostov iz Ekumenskega moškega pevskega zbora. Ob zaključku večera je številčna publika imela priložnost, da si ogleda razstavo, ki je že drugi projekt v Društvu našega Branka z idejo, da nam takrat prikaže zelene gore Srbije, Grčije, Črne gore in Romunije in uživa v pogostitvi ob otvoritvi razstave in izidu nove številke Biltena Društva Sava.

 

upload.jpg
upload.jpg

KINO SAVA

Predstavljanje novije produkcije dokumentarnih filmova iz Slovenije nastavljamo prikazivanjem ostvarenja JEKLENE PTICE NAD IDRIJO  u Kino Savi, sreda, 20.02.19, u 18.00.

Film u produkciji RTVSLO 2018, režirao Dušan Moravec.

MV5BMjEwOGFhNzgtMzliNS00ZWEwLTllYjctYzRkMDFlZTAyMGNjXkEyXkFqcGdeQXVyODgyNzc3MjM@._V1_SX1414_CR0,0,1414,999_AL_.jpgV zadnjih mesecih 2. svetovne vojne je bilo na Idrijo izvršenih več letalskih napadov, porušen je bil dobršen del mesta, napadi pa so terjali tudi nekaj žrtev. Več deset let so ostali ti dogodki nepojasnjeni in zaviti v tančico skrivnosti: kdo natančno in čemu je napadal Idrijo?

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA MOJE DELO.COM U BEOGRADU

Beograd: 14. 2. 2019,  10 – 17 sati

Hotel Zira, Ruzveltova 35 11000 Beograd

ULAZ SLOBODAN

Najveći slovenački portal zapošljavanja MojeDelo.com organizuje sajmove zapošljavanja u Sloveniji i BiH, a ove godine se, po prvi put, seli u Beograd.

SajamzapSlovenci.png

Predstavljanjem više od 20 slovenačkih firmi kojimasu potrebni radnici različitih zanimanja i stepena kvalifikacije, 14. februara 2019, od 9 do 17 satiu Zira Centru, održaće se sajam zapošljavanja MojeDelo.com.

U ponudi će se naći poslovi za sledeća zanimanja:

 • stručnjaci u području elektronike,

 • injeciranja plastike i izrade alata i tehnologije održavanja,

 • IT stručnjaka,

 • konobara, šankera, kuvara,

 • recepcionera,

 • prodavaca,

 • poštara,

 • vozača,

 • bravara,

 • građevinskih radnika,

 • grafičara,

 • pekara i drugih.

Oni koji žele da rade u Sloveniji, na sajmu će biti u prilici da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave im se i predaju svoju radnu biografiju (CV). Na dodatnim štandovima, posetioci će moći da dobiju sve informacije o radnim dozvolama za Sloveniju.

Slovenački poslodavci najavljuju da bi ove bi godine mogli zaposliti oko 5 hiljada novih radnika. Prema najavama vladine kancelarije za makroekonomske analize (UMAR), slovenački BDP bi u 2019. godini trebalo da poraste za 3,7 posto.

Neka Sajam zapošljavanja MojeDelo.com bude prekretnica u vašoj karijeri. Ako ste nezaposleni ili ste nezadovoljni aktuelnim poslom i želite nešto da promenite u svojoj karijeri, veliki Sajam zapošljavanja u Beogradu je mesto na kojem treba da budete.

Nema izgovora. Ukoliko zaista želite nešto da promenite u svom životu, ne propustite ovaj sajam.

Namestite podsetnik, 14. februar može biti prekretnica u vašoj karijeri!

 

Više informacija o poslodavcima na: www.sajamzaposljavanja.com.

INFORMATIVNI DNEVI LJUBLJANA 14-16. FEBRUAR 2019

DS Kredarica Novi Sad organizira skupinski odhod v Ljubljano na Informativne dneve, kjer bodo na fakultetah in v študentskih domovih na voljo informacije o vpisu, študiju in namestitvi v študijskem letu 2019-20.

download.png

INFORMATIVNI DNEVI

UNIVERZA V LJUBLJANI-FAKULTETE

V petek in soboto, 15.2. in 16.2.2019 se v Ljubljani odvijajo informativni dnevi 2019. Ti potekajo v dopoldanskih in popoldanskih urah, na večini fakultet se bodo v petek odvijali ob 10. in ob 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Na fakultetah je najprej skupna predstavitev, nato pa sledi predstavitev po programih.

ŠTUDENTSKI DOMOVI LJUBLJANA

Tudi Študentski domovi imajo v istem terminu dneve odprtih vrat, kjer bodo na voljo informacije o razpisu, vrsti sob, cenah.  

VPIS V ŠTUDIJSKO LETO 2019-20

Vpis se začne februarja. Prijava poteka preko https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpisin je elektronska.

PRIZNAVANJE IZOBRAŽEVANJA, ŠTUDIJSKI PROGRAMI, ŠTIPENDIJE

Preberite si na spletu Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu o študiju, fakultetah, priznavanju izobraževanja in možnostih pridobitve štipendij za Slovence po svetu področje B pod rubrikami, ki si sledijo po spodaj navedenem vrstnem redu:

PROGRAM POTOVANJA

Četrtek, 14.2.2019

6.30 Odhod iz Novega Sada (lokomotiva ŽP) preko Beograda (8.45 parkirišče Sava centra) in prihod v Ljubljano v popoldanskih urah. Namestitev v dijaškem domu. Ogled gledališke predstave.

Petek, 15.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00 odhod na Informativni dan na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana, popoldne odhod na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana.

Sobota 16.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00-14 odhod na Informativne dneve na fakultete ali v ŠD Ljubljana, 15.00 odhod proti Novemu Sadu.

KORISTNI NASLOVI:

HOSTEL DIC, Poljanska cesta 26,

CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10

UNIVERZA Ljubljana, Kongresni trg 12

 

PRIJAVNICA

Ime in priimek....................................................................................................

Datum rojstva...........................................JMBG.................................................

Številka potnega lista....................................Telefon................................

Fakulteta...............................................Član Društva:..................................................

 

Vsi, ki so napolnili 18 let lahko potujejo sami, ostali v spremstvu vsaj enega starša ali skrbnika. Zdravstveno zavarovanje ni obvezno, ampak je priporočljivo

Doplačilo za člane slovenskih društev je 45Eur, ostali 90Eur

V doplačilo je vključen prevoz NS-BG-LJ-NS-BG, vstopnice na gledališko predstavo in 2 nočitvi z zajtrkom.

Nočitev bo v hostelu DIC, ki ima večposteljne sobe (4, 5, 7 in 12 postelj) in se nahaja v centru Ljubljane

Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na elektronski naslov pisarna@kredarica.org

Prijave zbiramo do  11. februarja 2019.