OB PREŠERNOVEM DNEVU

PREŠERNOV DAN, KULTURNI PRAZNIK SLOVENIJE

Prešernov dan - slovenski kulturni praznik je edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Je prazni vsega kulturnega.

Posvečen je poetu Francetu Prešernu, 8. februar je dan njegove smrti. V manjšem obsegu obeležujemo tudi obletnico njegovega rojstva (3. december 1800) kot Ta veseli dan kulture.

Picture1.jpg

 

Avtor: Anton Čeh (1882-1930), slikar.
Dokolenski portret 1908, olje na platnu
Last: Muzej Jesenice

 Vir: http://www.preseren.net/slo/2-7_upodobitve/05.asp

Picture3.png

Prva vseslovenska proslava ob obletnici Prešernove smrti sega v leto 1941. To je bil v času II. svetovne vojne praznik vseslovenske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. Kot praznik slovenske kulture se 8. februar praznuje od leta 1945. Po osamosvojitvi je razglašen za državni praznik.

 Na ta dan pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani slovenski umetniki deklamirajo Prešernove pesmi. Mnogo gledališč, muzejev in galerij zastonj odpre svoja vrata vsem ljudem dobre volje in vsem željnim kulture. Ob prazniku tudi podeljujejo Prešernove nagrade. Prve so bile podeljene leta 1947, po Francetu Prešernu pa so jih poimenovali leta 1955. Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z umetniškimi dosežki ali življenjskim delom obogatili slovensko kulturno zakladnico.

France Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne.

Vir: različne prosto dostopne spletne strani

V DS Sava vam želimo ob Prešernovem dnevu, da si obogatite ta dan z ogledom mnogih kulturnih vsebin na različnih spletnih straneh, čigave povezave vam pošiljamo v prilogi.

Vabljeni k obeležitvi praznika kulture na daljavo!

 

Slovenika 6 – časopis za kulturo, nauko in izobraževanje

 

Bilten 36 - časopis Društva Sava

 

Spletni koncert Marjetka Popovski & bend IZOLA Slovenske ljudske pesmi

 

Otroški kotiček ob Prešernovem dnevu