OTVORITEV 8. REVIJE „DNEVI SLOVENSKEGA FILMA - DSF 2022“

Sinoči, 8.12.2022, v prostorih Jugoslovanske kinoteke, je bila svečana otvoritev 8. Revije sodobnega slovenskega filma pod nazivom Dnevi slovenskega filma DSF 2022, čigar je umetniški direktor Dragomir Zupanc.

Svečanosti so se udeležili izpred Veleposlaništva Republike Slovenije: gospa Goranka Krošelj, zamestnica veleposlanika in gospa Irena Herak, ataše za kulturo; izpred Ministrstva za kulturo Republike Slovenije gospa Tatjana Stibilj, podsekretarka za filmsko arhivo. Poleg njih na otvoritvi so bili znani umetniki iz sveta filma: Karpo Aćimović Godina, režiser; Želimir Žilnik, režiser in Bojan Labovič, direktor slovenskega filmskega festivala ter številni člani in prijatelji Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava.

Na začetku je vse prisotne pozdravil gospod Marjan Vujović, upravnik muzeja Kinoteke, formalni domačin Revije DSF 2022. V imenu organizatorja je goste pozdravil Saša Verbič, predsednik Društva Sava ter se je zahvalil vsem, ki so pripomagali organizacijo in realizacijo tega projekta.

Izpred Ambasade Republike Slovenije je prisotne nagovorila gospa Goranka Krošelj, zamestnica veleposlanika Republike Slovenije.

Na koncu je Revijo slovenskega filma svečano odprl gospod Želimir Žilnik, režiser.

Film, kateremu je podeljena čast za otvoritev Revije je bil „Orkester“, prvonagrajeni film z letošnjega festivala v Portorožu. Publika je z aplavzom pozdravila film „Orkester“ avtorja Matevža Lužarja.