Sa Retrospektive filmova Karpa Aćimovića Godine

Retrospektiva filmova Karpa Aćimovića Godine

 

U Jugoslovenskoj kinoteci je sinoć, 6.12.2022. godine, započela Retrospektiva filmova Karpa Aćimovića Godine, istaknutog jugoslovenskog i slovenačkog reditelja, direktora fotografije, snimatelja i montažera.

Program Retrospektive je započeo projekcijom filma „Ram za nekoliko slika“ Dragomira Zupanca, koji je posvećen Karpu Aćimoviću Godini. Nakon projekcije filma u holu Jugoslovenske kinoteke otvorena je izložba fotografija o ličnosti i delu Karpa Aćimovića Godine, kojoj su prisustvovali njegova ekselencija gospodin Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, Lord Zafranović, reditelj, i mnoge druge ličnosti iz sveta filma.

U drugom delu programa Karpu Aćimoviću Godini je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke uručio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, najviše priznaje koje ova ustanova kulture dodeljuje najzaslužnijim poslenicima filmske umetnosti.

Usledila je projekcija inserata iz opusa filmova čiji je autor Karpo Aćimović Godina. Na kraju je održan Okrugli sto na kome su sa autorom govorili Dragomir Zupanc, reditelj i inicijator ove retrospektive i Vladimir Šojat, snimatelj i montažer.