Predavanje "DA LI STE PROBALI LAŽNU SUPU OD KORNjAČE?" Vladimira Šojata sa primerima iz filma: “Hjuston, imamo problem” Žige Virca (2016)

Filmska redakcija Doma kulture „Studentski grad“ nastavlja sa ciklusom predavanja pod nazivom „Dugo i netremice: pogled na likove u dokumentarnom filmu“. U ponedeljak 17. septembra u 20 časova u Maloj sali biće održano deveto predavanje sa projekcijom primera iz dokumentarnog filma Hjuston, imamo problem slovenačkog autora Žige Virca. Autor ciklusa je Vladimir Šojat, filmski autor, producent i član Društva Sava.

 

Serija od 12 predavanja sadrži projekcije primera iz filmova, diskusiju i susrete sa autorima. Takođe, ovaj ciklus predstavlja i skromni omaž Dušanu Stojanoviću, našem najznačajnijem filmskom teoretičaru.

U poslednjoj deceniji vrtoglavi uspeh dokumentarnih filmova ogleda se u naglom povećanju broja gledalaca, kako u komercijalnim bioskopima tako i na specijalizovanim festivalima. Nove okolnosti otvorile su prostor za promišljanje i analizu elemenata filmskog izraza u ovoj filmskoj formi. Da li predmeti, biljke i životinje mogu biti filmski likovi? Kako ubediti zločinca da javno govori o svom zločinu, iako mu za taj zločin nije suđeno? Da li ništa može da bude filmski junak? Ko je zapravo bio Airton Sena? Kako snimiti film o ilegalnim emigrantima a da ih policija ne deportuje posle projekcije? Kako se reflektuju odluke državnih organa na lokalne zajednice? Ali i više od toga – na kom nivou jedna, široj javnosti nepoznata priča, može dobiti univerzalnu vrednost?

 

Više o predavanju možete videti na sledećem linku: http://www.dksg.rs/event/6637