OBELEŽITEV CANKARJEVEGA LETA V DRUŠTVU SAVA

11. decembra 2018 bo minilo 100 let od mnogo prezgodnje smrti pisatelja, esejista in politika Ivana Cankarja (roj. 10. 5. 1876). Cankar je že za svojega življenja, v desetletjih po smrti pa še v večji meri obveljal za osrednjo osebnost tako slovenske proze kot dramatike v prvi polovici prejšnjega stoletja, z nekaterimi svojimi spisi in nastopi pa je pomembno zaznamoval tudi politično dogajanje vse do osamosvojitve Slovenije in na svoj način ga še danes (http://www.mk.gov.si/si/cankarjevo_leto/).

Predstavitev predavatljice dr. Mateje Pezdirc Bartol.JPG

V sredo, 28. novembra 2018 smo se s predavanjem prof. dr. Mateje Pezdirc Bartol s Filozofske fakultete v Ljubljani pridružili številnim dogodkom, ki se v tem letu odvijajo pod imenom Cankarjevo leto, in tako počastili obletnico smrti priznanega pisatelja.

predstavitev teme.JPG

Častna predavateljica je naslovila svoje predavanje s Cankarjevimi besedami »Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi.« V svojem podajanju pisateljevih del je podrobneje spregovorila o univerzalnosti in aktualnosti Cankarjeve dramatike. Vsebinsko, stilno, oblikovno, aktualno … je prikazala vseh sedem dramskih besedil ter jih podkrepila z zanimivimi fotografijami iz uprizoritev nekaterih od njih. Poslušalstvo je pritegnila z zanimivimi in provokativnimi vprašanji ter odlomki iz dramskih del. Naše druženje s Cankarjem je obogatila s slikovito retoriko, analizo ter aktualizacijo besedil in nam tako na prijetno vznemirljiv način predstavila del obsežnega opusa našega največjega literata.

predstavitev antologije.JPG

V sklopu obeležitve Svetovnih dnevov Ivana Cankarja je pod pokroviteljstvom Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani nastala obsežna Antologija literarture Ivana Cankarja s prevodi v 21 jezikov (2018). Odlomki Cankarjevih del, prevedeni v srbščino, so delo študentov Filološke fakultete v Beogradu, ki se slovenščine učijo pri prof. dr. Maji Đukanović in lektoricama mag. Lauri Fekonja Fonten in dr. Tanji Tomazin. Izbor odlomkov dramskih del je bilo delo dr. prof. Mateje Pezdirc Bartol, ki je v zadnjem delu predavanja predstavila idejo za nastanek Antologije.

predavateljica v elementu.JPG

Na koncu predavanja je rada odgovorila na vprašanja iz občinstva in se neformalno družila z obiskovalci, člani naše skupnosti, med katerimi je predavanju z zanimanjem sledila tudi vnukinja Cankarjeve sestre, gospa Vesna Poč Savič. Gospa Vesna je naši skupnosti podarila Cankarjeva zbrana dela, ki so namenjena branju in si jih lahko sposodite v društveni knjižnici.

zadovoljno občinstvo.JPG