Dan reformacije in dan mrtvih v Društvu Sava

fotka.jpg
 

V Sloveniji 31. oktobra praznujemo dan reformacije. Praznik in dela prost dan obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, po zaslugi katerega smo Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem. Z njim je Primož Trubar leta 1550 postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Dan spomina na mrtve ali dan mrtvih, je slovenski državni in krščanski praznik, ki se praznuje 1. novembra. Ob tem se spominjamo umrlih, običaj pa narekuje, da na grobove sorodnikov in prijateljev odnesemo sveče in rože.

Obeh praznikov smo se v kratkem predavanju učiteljice Tatjane dotaknili tudi v Društvu Sava. Pojasnili smo okoliščine, v katerih je nastala prva slovenska tiskana knjiga in zakaj je za Slovence tako zelo pomembna. Spomnili smo se nam dragih sorodnikov, prijateljev in znancev. Razmišljali o človeški minljivosti in o tem, da je ta povezana z našim pogledom na svet. Strinjali smo se, da je bolečina del življenja, ki si jo je potrebno dovoliti razumeti in preživeti.  

 
IMG_20181101_184715.jpg
 
 
IMG_20181101_184818.jpg