PREDSTAVLJANJE SLOVENAČKIH PESNIKINJA

Predstavljamo slovenačke pesnikinje

 

Utorak, 23.oktobar, u 20 h, Srpski PEN centar, Terazije 29/II, Beograd

 

Učestvuju: Petra Kolmančič, Stanka Hrastelj i Bina Štampe Žmavc

 

 

 

Petra Kolmančič (1974) studirala je filozofiju i sociologiju kulture na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Prve tri zbirke pesama objavila je u studentskim danima (»Luknja /Rupa«, 1994, »Šus v glavo / Zviz u glavu« , 1995 i »Slina«, 1999), deset godina nakon izlaska prve zbirke, objavila je zbirku pesama »Uvod u poželenje / Uvod u požudu«, a 2014. godine zbirku pesama »P(l)ast za p(l)astjo / Tr(e)n za tr(e)nom«, za koju je dobila nagradu »Veronika« za najbolju zbirku pesama godine. 2017. godine izdala je zbirku pesama »Tretja oseba dvojine / Treće lice duala«. Radi u Omladinskom kulturnom centru Maribor kao koordinator književnog programa MKC Črka te kao vođa festivala Slovenački dani knjige u Mariboru.

 

Pesnikinja i spisateljica Stanka Hrastelj objavila je do sada dve zbirke pesama »Nizki toni /Niski tonovi« (izdavač GOGA, 2005) i »Gospod, nekaj imamo za vas / Gospodine, imamo nešto za vas« (Študentska založba, 2009) te dva romana: »Igranje« (Mladinska knjiga, 2012) i »Prva dama« (Mladinska knjiga, 2018). Za svoja dela dobila je više nagrada, između ostalih i Plavu pticu za najbolji roman (2012), naziv Viteza poezije (2007), nagradu za najbolji prvenac (2005) i naziv najboljeg mladog pesnika Slovenije (2001). Pored pisanja bavi se organizovanjem i moderiranjem kulturnih događaja, književnim mentorstvom i oblikovanjem keramike.

 

Bina Štampe Žmavc je studirala komparativnu književnost i književnu teoriju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Piše pesme, prozu i dramske tekstove. Najznačajniji je njen opus za decu i omladinu, sa kojim je postala klasik slovenačke omladinske literature. Poeziju za odrasle objavljivala je u slovenačkim književnim časopisima i u zbirkama pesama: »Pesek v pesmi / Pesak u pesmi« (1999), »Poševno sonce / Nagnuto sunce« (2001), »Opoldnevi / Podnevi« (2005), »Sinjebradec / Riđobradi« (2007), »Pesmi za Liro /Pesme za Liru« (2015) i »Vse-stvar-je / Sve-stvar-je« (2017). Dobila je nekoliko književnih nagrada, zadnju avgusta 2018. godine, prestižni »zlatnik poezije« za ostvareni pesnički opus. Živi i stvara u Celju.

 

 

U saradnji sa Srpskim PEN centrom i Ambasadom Republike Slovenije u Beogradu