Pojoča družba Društva Slovenaca SAVA

 

9.9.2005. je rodjena naša pojoča družba.

Osnovala ju je gospođa Nuša Gerden sa ženama iz Društva Sava koje su imale istu želju i čežnju prema slovenačkim pesmama na kojima su odrastale.

To je prvi, “prazačetak”.” Imale smo samo tri redovne probe a zatim smo se povremeno okupljale i sve vreme tražile pravog dirigenta za našu Pojoču družbu, sve do 2008. kada nas je počela voditi naša prva dirigentica, gospođa Božica Toskič” kaže gospođa Nuša. Od tada imamo redovne probe dva puta nedeljno u našem Društvu SAVA.

25 slovenki, različite starost, negujemo našu izvornu slovensku pesmu.

Prethodnih godina nastupale smo u Etnografskom muzeju u Beogradu, svake godine nastupamo u Subotici kao i u Novom Sadu na tradicionanim sretanjima slovenačkih horova iz Srbije i horova iz Slovenije.

Za Božič i Uskrs pevamo svake godine slovenačke praznične pesme.

 Nama je izuzetno značajan nastup u Sloveniji svake godine u Šentvidu pri Stični zajedno sa horovima iz Slovenije i drugih država a tu takođe nastupamo i samostalno. Zajedno peva i do dve hiljade ljudi na jednom mestu što je medijski propraćeno u celoj Sloveniji, RTV Slovenije, i šire. Sve nas “sinhronizuje” izuzetan umetnik i dirigent gospodin Igor Švara. U Šentvid pri Stični ćemo i ove godine putovati na 50. TABOR SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV. 

VI DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU - Nastop Pojoče Družbe Društva Slovencev v Beogradu Sava

Raspoložene smo uvek da nastupimo na radost naših starijih sugrađana pa smo tako imale koncerte u domovima za stare na opštini Vračar i Bežanijskoj Kosi.

Takođe nastupamo i u našoj kući, Društvu Slovenaca u Beogradu - Društvu Sava za Dan kulture, Prešernov dan 8.februara, za 8.mart, Martinovanje i Dan našeg Društva juna meseca. Rado zapevamo i sredom kada je dan za druženje.

Od pre dve godine naša je dirigentkinja mlada i talentovana gospođica Višnja Dimitrijević. Ona je umetnički rukovodilac Pojoče družbe, osnovne, sa dve master i jednom specijalističkom diplomom. Bila je Saradnik u nastavi na Muzičkoj akademiji. Trenutno je na doktorskim studijama i phd kandidat. Više od deset godina stiče iskustvo u radu sa horovima: dečijim, ženskim, muškim, mešovitim, profesionalnim, amaterskim, crkvenim...

Takođe je i korepetitor i umetnički saradnik Ekumenskog moškog zbora pri Beogradskoj Nadbiskupiji i stalna članica AŽH “Collegium Musicum”