Razgovori o filmu

 

Okrugli sto: Književnost i film: Velikani nacionalne literature na filmu i u TV drami

sreda, 12. decembar 2018. u 13 časova, JK – multimedijalna sala na 2. spratu

 

Tribina: Od filmskog scenarija do filmskog dela

petak, 14. decembar 2018. u 13 časova, JK – multimedijalna sala na 2. spratu

 

Draga publiko, ljubitelji i poštovaoci filmske umetnosti, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da DANI SLOVENAČKOG FILMA u Beogradu i Srbiji i u 2018. nastavljaju praksu stručnih okruglih stolova i tribina na temu slovenačke i srpske kinematografije, umetnosti i kulture.

 

Za decembar 2018. pripremili smo vam dva filmska razgovora: Okrugli sto na temu KNJIŽEVNOST I FILM: Velikani nacionalne literature na filmu i u TV drami, u sredu, 12. decembra 2018. sa početkom u 13 časova u multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke na 2. spratu, kao i Tribinu na temu OD FILMSKOG SCENARIJA DO FILMSKOG DELA, u petak, 14. decembra 2018. sa početkom u 13 časova na istom mestu, u multimedijalnoj sali JK na 2. spratu.

 

Okrugli sto Književnost i film održava se nakon premijere slovenačkog igrano-dokumentarnog filma Cankar (2018), prema scenariju i u režiji Amira Muratovića, kojim se pored ostalog obeležava 100 godina od smrti ovog istaknutog književnika u Sloveniji, a koji će 11. decembra projekcijom u svečanoj Sali JK u 21 čas otvoriti DSF 2018. Na ovom Okruglom stolu istaknuti stvaraocu u polju književnosti, filma i TV drame iz Srbije i Slovenije govore o vezi filmske umetnosti, televizijskih ekranizacija i nacionalne literature. Uz ekipu filma Slepi putnik na brodu ludaka (2016) o životu srpskog književnika Petra Kočića, obratiće nam se reditelj filma Cankar, urednik dramskog programa RTS i drugi značajni gosti.

 

Tribina Od filmskog scenarija do filmskog dela želi da okupi scenariste i scenaristkinje iz našeg regiona, i posebno iz Srbije i Slovenije, one koji su uzajamno sarađivali na eksju koprodukcijama ove dve kinematografije, i one koji su se istakli u oblasti scenaristike kao baze stvaranja filmskog umetničkog dela. Razgovor će pored ostalog otvoriti pitanja mogućnosti međuregionalne saradnje u domenu scenarija i filmske produkcije, te ukazati na one karakteristike scenarističkog predloška koje su neophodne da bi film bio uspešan u kulturnoj komunikaciji i ostvario se kao umetničko delo.

 

Okrugli sto i Tribina DSF 2018 otvoreni su za sve zainteresovane medije i publiku.

 

Dobrodošli i ove godine na razgovore u okviru DANA SLOVENAČKOG FILMA 2018!

 

Dragomir Zupanc

Umetnički direktor

Dani Slovenačkog Filma

 

dr Ivana Kronja

Koordinatorka Okruglih stolova

Dani Slovenačkog Filma