PROGRAMSKI SAVET DSF

 Maja Đukanović

maja-djukanovic.jpg

Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je magistrirala i doktorirala. Od 1989. predaje slovenački jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, sada u zvanju redovnog profesora. Učestvovala je na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, a u više navrata je bila na stručnim usavršavanjima. Svoja stručna interesovanja usmerila je pre svega na slovenački jezik kao strani, prevodilačku teoriju i praksu, kao i na uporedna pitanja slovenačko-srpske gramatike. Član je Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine i Društva Slovenaca u Beogradu Sava od samog osnivanja. Na Filološkom fakultetu u Beogradu je oformila četvorogodišnje uporedne studije slovenačkog jezika i kulture, kao i kurseve iz oblasti slovenistike na master i doktorskim studijama.

e-mail: maja.djukanovic@fil.bg.ac.rs


Andrija Dimitrijević (Urh), (1954), profesor

andrija-dimitrijevic.jpg

Zaposlen na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Sa znamenitim slovenačkim piscem, urednikom i prevodiocem Zdravkom Dušom organizuje Dane slovenačkog filma, 2002.godine u Domu Kulture Studentski grad, na Novom Beogradu. Takođe, priređuju i publikaciju Slovenački film na početku milenijuma u izdanju iste ustanove. Do sada je objavio nekoliko monografija i više studija na temu filmske umetnosti. Njegove umetničke preokupacije se kreću u prostoru alternativnog, eksperimentalnog, podzemnog, avangardnog… filma.


Vladimir Kravčuk

vladimir-kravcuk.jpg

Diplomirani ekonomista.

Radio u Saveznoj skupštini i Saveznoj vladi SFR Jugoslavije i Centru za ekonomske studije Mecon. Generalni direktor Mercator Srbija i Mercator Bugarska,direktor konsultantskih firmi PCE, Intercredit i GreenInvest.

Jedan od osnivača i predsednik Slovenačkog poslovnog kluba, kao i Srpske asocijacije menadžera. Urednik nekoliko časopisa i knjiga ekonomske tematike. Sada član Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Republici Srbiji."


Saša Gruden

sasa-gruden.jpg

Aleksandar Saša Gruden rođenu Užicu 12.1.1938 kao drugo dete u porodici od 12 dece. Danas glumac Atelje 212 u penziji.


Dragomir Zupanc

dragomir-zupanc.jpg

1946, Ljubljana, Slovenija. 
Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. 
Upisao FDU 1967 godine.
Studirao filmsku režiju i diplomirao u klasi profesora Aleksandra Petrovića 1971 g.
Pisao za Student, uređivao časopis ’F’ i Vidike, sarađivao u Sineastu, Ekranu, objavljivao tekstove u Politici, NIN-u i Danasu.
Član UFUS – a od 1972 godine. Bio predsednik Sekcije za dokumentarni, kratki igrani i animirani film. Vodio Stručnu tribinu UFUS. Jedan od osnivača časopisa FILMOGRAF. 
Urednik Filmskog programa SKC u periodu od 1974 do 1977.
Odgovorni urednik Zabavno rekreativnog programa RTV Crne Gore (1985 – 1990).
Sarađivao i režirao od osnivanja na tv stanicama:RTV Politika i Studiu B.
Uređuje ciklus slovenačkog filma na kanalu Filmax YU.
Umetnički direktor SREMFILMFESTA i revije Dani slovenačkog filma u Beogradu.
Nagrađen Zlatnom medaljom za režiju na Dokumentarnom festivalu u Beogradu, Zlatnom maslinom u kategoriji turistički film na TV Festivalu u Baru, 2005. godine i Srebrnom maslinom u kategoriji dokumentarnog filma na TV Festivalu u Baru, 2006. godine.
Od 1996 godine Glavni reditelj RTS-a.
Član Nacionalnog saveta Slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i predsednik Odbora za kulturu Društva Sava. Član Akademije filmske umetnosti i nauke. Živi i radi u Beogradu.


Saša Verbič

sasa-verbic.jpg

Rođen 6. marta 1948 u Beogradu. Studirao u Ljubljani na Fakultetu za „splošno kemijsko tehnologijo in naravoslovje“ Univerziteta u Ljubljani. Diplomirao 1972. i do 1974. godine radio u privredi. Od 1974. do 1992. godine radio u državnoj administraciji SFRJ kao specijalni savetnik u Saveznom ministarstvu za unutrašnje poslove. Zatim od 1992. do 2003. godine ponovo radi u privredi. Od 2003. do 2013. je potpuno posvećen radu u sportu.

Aktuelni je predsednik Društva Slovenaca u Beogradu – Društva Sava.

Aktuelni je predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbji.


Milan Knežević


Želimir Žilnik


Roman Weixler


Marjan Vujović