V petek, 12. januarja 2018, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc obiskal Nacionalni svet slovenske narodne manjšine in Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava, kot odziv na vabilo predsednika Nacionalnega sveta Saše Verbiča.

Delovnega sestanka sta se udeležila še Dragomir Zupanc, predsednik Odbora za kulturo NS, in prof. dr. Maja Đukanović, predsednica Odbora za izobraževanje NS.

Predsednik NS Saša Verbič je ministra Žmavca seznanil z dejavnostmi in dobrimi praksami delovanja slovenske manjšinske skupnosti v Srbiji v letu 2017. Pri tem je bil poseben poudarek na: postopku uvajanja slovenskega jezika v šolski sistem Srbije; skupnem projektu Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine in Nacionalnega sveta češke narodne manjine v Srbiji »Jože Plečnik - arhitekt«, ob obletnici rojstva in smrti tega izjemnega arhitekta; ter na projektih »Dnevi slovenskega filma«, »Znameniti Slovenci v Beogradu« in »Slovenika – časopis za kulturo, znanost in izobraževanje«. Saša Verbič je ministru poklonil najnovejšo, tretjo številko časopisa »Slovenika«.

V kontekstu načrtov za prihodnji razvoj in delovanje slovenske skupnosti je g. Verbič omenil idejo o ustanovitvi kulturnega centra slovenskega jezika in kulture v Srbiji, ki je utemeljena v Strategiji za izboljšanje položaja slovenske narodne manjšine v Srbiji.