Arhiva novosti
zastave

Od 21. do 25. novembra slovenačke filmove imaće priliku da vidi publika u nekoliko gradova u Srbiji. Sve projekcije su besplatne.

Beograd – 15.11.2017 - Dani slovenačkog filma, koji se ove godine održavaju treći put, simultano će se odvijati u tri grada u Srbiji: Beogradu, Pančevu i Nišu. Posetioci u Beogradu će od srede 22. novembra do subote 25. novembra imati priliku da upoznaju slovenačku kinematografiju, kako u vreme Jugoslavije tako i ovu aktuelnu, koja ostvaruje visoke standarde u drami, filmskoj fotografiji, društvenoj angažovanosti i prenošenju kulturnih specifičnosti svoga podneblja. Program festivala podrazumeva besplatne projekcije kratkih igranih,eksperimentalnih, dokumentarnih i reklamnih, ali i dugometražnih filmova, kao i Izložbe, Tribinu, Okrugli sto i radionicu.

Cilj ove smotre filmova je, presvega, da okupi i predstavi slovenačke i domaće autore i sve one koji se bave filmom, kao kulturnim dobrom, zabavom, uzbudljivom profesijom i vizuelnim pripovedanjem, koje je važan most za sporazumevanje i saradnju u današnjem regionu bivše Jugoslavije.

U fokusu filmskih razgovora ovogodišnjih Dana slovenačkog filma nalaze se srpska i slovenačka kinematografija – njihova prošlost, sadašnjost i budućnost. Na Okruglom stolu čija je tema Sudbina čoveka u jugoslovenskom i postjugoslovenskom filmu otvoriće se mnoga zanimljiva pitanja.

Izložba u holu Kinoteke u Uzun Mirkovoj, posvećena je pozorišnom i filmskom reditelju Jožetu Babiču povodom 100 godina odrođenja. Njegov film ,,Istim putem se ne vraćaj’’ (1965), otvoriće smotru u Beogradu.

"Tribina Filmska muzika koja se održava 24. novembra u sali DinkoTucaković Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici biće prava poslastica za sve one kojima su nezaboravne muzičke teme iz velikih filmskih dela trajna inspiracija. Domaćoj publici ovde će se predstavit iistaknuti slovenački kompozitor i teoretičar filmske i scenske muzike, prof Mitja Reichenberg, kao i srpska istoričarka muzike u jugoslovenskom filmu, mr Maja Vasiljević. Naši gosti ukazaće na značaj i značenje muzike na filmu tokom njegove istorije i danas, uz filmske inserte koji sadrže izvanredne primere muzike na filmu" rekla je dr Ivana Kronja - koordinatorka Okruglih stolova i moderator Tribine na DSF 2017.

Radionicu i predavanje na FDU održaće višestruki dobitnik nagrade Vesna na Festivalu slovenskog filma u Portorožu, dizajner zvuka Julij Zornik. On će zajedno sa Markom Kumarom, rediteljem filma prisustvovati na projekciji filma Grad svetlosti, na kome su zajedno radili i dali svoj autorski doprinos.

Sve projekcije u Beogradu su u Jugoslovenskoj kinoteci. 22. i 23.11. će to biti u zgradi u Uzun Mirkovoj ulici, dok će se 24. i 25 novembra filmovi prikazivati u dvorani u Kosovskoj ulici. U Pančevu će se Festival otvoriti dan ranije - 21.novembra i trajaće do 24. a projekcije će se prikazivati u Domu Omladine Pančevo - sala Apolo. U Nišu će se filmovi prikazivati u Kulturnom centru, a dan otvaranja je 23.novembar. Sve projekcije u svim gradovima su besplatne.

U organiziciji Društva Slovenaca u Beogradu - Sava ovu manifestaciju podržala je Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Filmski centri Srbije i Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo kulture Slovenije, Urad za Slovence prek meje in v svetu Republike Slovenije, Nacionalni savet slovenačke manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenačka kinoteka u Ljubljani.

Za sve dodatne informacije pogledajte www.danislovenackogfilma.org

Kontakt info

Kontakt adresa:
Terazije 03/09
11000 Beograd
Republika Srbija

Kontakt telefon:
+381 (11) 334.08.75

E-mail adresa:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet stranica:
www.drustvosava.org
www.drustvosava.org.rs

Prijavite se na info listu

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 66 gostiju i nema prijavljenih članova