velbana vinog

Ker so bili moji starši kot udeleženci projekta »Moja hiša je tvoj dom« Društva Pleteršnikova domačija v Pišecah leta 2015 navdušeni in prijetno presenečeni nad krajem in krasno organiziranim bivanjem, sem se tudi jaz odločila za udeležbo v projektu leta 2017. Tako smo šli skupaj, družina Mandić Petrić, moji starši Nada in Zoran, moja dvoletna hčerka in jaz v osmem mesecu nosečnosti.

Vse je bilo, kot so mi povedali. Pišece, tako majhna vas, skrivajo veliko zanimivih in čudovitih stvari. Mene so, kot mlado mamo z ene in kot diplomirano filologinjo, profesorico z druge strani, najbolj presenetile naslednje zadeve.

razgled s zidanice

Kot prvo, prekrasna narava, ki jo imajo Pišece in cela občina Brežice, potem prečudovit občutek, da bivate v hiši, kjer je nekoč ustvarjala tako pomembna oseba slovenske književnosti, v zidanici, ki stoji med vinogradi in gozdovi, na vrhu hriba, s čudovitim razgledom na okolico. Zelo zanimivo mi je bilo, da sem slišala in videla veliko o Maksu Pleteršniku ter njegovem življenju in delu, o pomenu, ki ga ima za slovenski jezik njegov Slovensko-nemški slovar, na osnovi katerega je bil napisan prvi slovenski pravopis. Posebej tudi to, kako je to vse ohranjeno in razstavljeno v njegovi rojstni hiši, ki je preoblikovana v muzej.

muzej in rojstna hisa maks pletersnik

muzej rojstna hisa pletersnik

Razen v čudoviti naravi tistega mesta, je moja hčerka posebej uživala v obisku vrtca in osnovne šole Maks Pleteršnik v Pišecah. Več kot presenečena sem bila nad izgledom te ustanove in nad dejstvom, da ima neka tako majhna vas tako lepo in moderno urejeno šolo. V dvorišču vrtca je moja Teodora uživala v igri s otroki iz vrtca. Ravnateljica Nuška Ogorevc in vzgojiteljica predšolskih otrok Ana Žalac sta bili odlični gostiteljici, ki sta nas popeljali skoz prostore prekrasno urejene ustanove. Predsednik Društva Pleteršnikova domačija gospod Martin Dušič nam je priredil pogostitev in zakusko ter se izkazal kot dober gostitelj tekom celega bivanja v Pišecah, ogleda vasi, muzeja ter velbane kleti z vinogradniškim muzejem. Nič manjša zahvala ne gre učiteljici Rut Zlobec, krasni osebi, ki nas je s svojimi možem Ljubom prisrčno sprejela v Brežicah ter nam pokazala znamenitosti tega mirnega in zelo lepega mesta. Gospa Ančka Iljaž nas je gostila v svoji hiši, kjer se moji starši počutijo čisto domače.

teodora v vrtcu

martin dusic

rut zlobec

brezice

Hvaležni smo vsem, ki so nam priredili in omogočili prijetno, bogato in dobro organizirano bivanje. Prav zares, bogata izkušnja in razširjeno poznavanje tega dela vzhodne Slovenije, pomembnosti Maksa Pleteršnika, zanimiva izkušnja bivanja v hiši, kjer je ustvaril svoje najlepše stihe, krasni ljudje, dobra organizacija ... Spet bi radi prišli, s seboj nosimo dobre vtise in spomine ter priporočamo vsem, da se udeležijo tega projekta.

Zapisala: Ivana Mandić