Slovensko ministrstvo za izobraževanje in Zavod Republike Slovenije za šolstvo sta v sodelovanju s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti tudi letos organizirala poletno šolo slovenščine za otroke slovenskega porekla, ki živijo v tujini. MIZŠ je šolo sofinanciralo.

To poletje je šola potekala v CŠOD Bohinj in udeležilo se je je sedem otrok različne starosti, iz različnih kraje v Srbije (Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš).

Na pot so otroci krenili v soboto, 30. 07. 2017, v spremstvu Irinke Frol–Mirić, članice Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada. Učenci in njihovi starši so zelo hvaležni za sofinanciranje prevoza Nacionalnemu svetu Slovencev v Srbiji oz. predsedniku Saši Verbiču in donatorjem/sponzorjem: Slovenskemu poslovnemu klubu, NTS International in NECTAR d.o.o.

Potovanje do Bohinja je bilo zabavno. Majhna skupina je bila vesela in se je lepo zabavala in družila na poti do nastanitve v Bohinju.

V domu je učence pričakalo čudovito okolje, lepe nove sobe in novi prijatelji iz 14-ih držav.

Učenci so dopoldne imeli pouk slovenščine, popoldne pa različne dejavnosti: lokostrelstvo, veslanje s kanuji, plavanje v jezeru, učili so se o preživetju v naravi, orientaciji, spoznavali so delo gorskih reševalcev in se učili, kako nuditi prvo pomoči, hodili so na pohode v Triglavskem narodnem parku, obiskali planinski muzej … V soboto popoldne so šli na rafting na Savi, v nedeljo so bili že na ekskurziji v Postojnski jami in v Ljubljani.

V poletni šoli je slovenščino med drugimi poučevala naša učiteljica Rut Zlobec, ki je poskrbela za naše otroke tudi izven pouka in jih pred odhodom v Srbijo razveselila s sendviči in čokoladicami.

Posebno smo hvaležni našemu sponzorju FRUCTALU, ki je vsem mladim udeležencem šole v Bohinju podaril sokove, s katerimi so se osvežili na ekskurziji, ostalo pa jih je dovolj tudi za pot nazaj v Srbijo.V petek, 11. 08. 2017, se je naša skupina po zaključni prireditvi in podelitvi potrdil utrujena, zaspana, a zelo zadovoljna vrnila v Beograd, kjer so učence pričakali starši.

Bilo je čudovito!

Irinka Frol - Mirić