V petek, 5. 5. 2017 nas je v Društvu Slovencev Sava obiskala in s pripovedovanjem razveseljevala pesnica, pripovedovalka, pravljičarka Anja Štefan.

Anja Štefan je danes v svetu otrok in staršev sinonim za dobro pravljico. Išče jih v ljudskem izročilu, jih prireja, hkrati pa tudi sama piše pravljice, sestavljene iz dialogov, ki jih znajo otroci – zaradi njenega poetičnega jezika – na pamet. Poleg tega je izvrstna pripovedovalka. Leta 1998 je zasnovala Pripovedovalski festival Pravljice danes, ki ga s tričlansko ekipo vodi še zdaj (http://www.mladinska.com/svet-je-kakor-ringaraja/anja-stefan).

Za otroke iz Vršca, Gudurice in Beograda je pripravila nastop, v katerem je pripovedovala o svojem delu, nastajanju pesmi in ilustracij. Otroke je pritegnila v igro ugank, jih očarala z melodijo pesmi in zapletla v zgodbi o Matjažu (kralju) in dveh sestrah (bogati in revni).

Večina otrok je Anjino delo poznalo, saj so njene pesmi in zgodbe brali in recitirali že pri dopolnilnem pouka slovenskega jezika. Seveda pa je doživetje ob poslušanju lepše in bogatejše, če je pripovedovalka avtorica osebno. Otroci so ji lahko predstavili in se ji tako zahvalili s svojim kratkim recitalom. Gostja si je po nastopu vzela čas, da je poklepetala z nekaterimi starši in otroki. Sproščenost otrok in prijazen Anjin nasmeh sta poskrbela, da nam bo dogodek ostal v lepem spominu.

Obisk priznane pesnice v Srbiji je finančno podprl Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, organizacijsko pa gostujoča društva in učiteljice dop. pouka slo. jezika.

»Besede imajo moč. Zdaj vem, da res. Zato pomisli, kadar govoriš.
Z besedami podiraš in gradiš. Dobiš, zapraviš, zbližaš, spremeniš –
ti rečem, da imajo moč. Pa lahko noč.«
(odlomek iz pravljice Lešniki, ilustracija Marjance Jemec Božič)